Vebjørn Bjerke med svennestykke

Produsert av en gutt som aldri har vært glad i skolen.

Vi gratulerer Vebjørn Bjerke som  akkurat er ferdig med svennestykket sitt. Han valgte å lage en innvendig baderomsdør med flat terskel og glass i overspeil. Det var en fyllingsdør med kvistfri malmfuru fra Sverige. Han valgte å lage en dør, fordi det er det han driver mest med i det daglige, og det er det han føler seg trygg på. Også er det inmari morsomt da! Døra ble oljet for hånd, for å oppnå en bedre overflate.Vebjorn med svennestykke

Vi får høre at den erfarne prøvenemda syntes dette var det beste svennestykket de hadde sett noen gang. Vebjørn syntes fagnemda var strenge og visste hva de så etter, men hadde fått kriteriene deres på forhånd, så han var godt forberedt. Han synes også han fikk god tid på seg, og var ferdig 10 timer før han måtte.  Vebjørn har hatt en god læremester i bestefar Per Bjerke, og vi som kjenner Per Bjerke, tviler ikke et sekund på kvaliteten i Vebjørns dør.

Hva trenger en snekker i dag?

Hvilke egenskaper må man ha for å bli snekker i dag, spør jeg han. Du MÅ være interessert, kommer det kontant fra Bjerke. Hvis du er interessert og liker å jobbe med praktisk arbeid, så vil resten komme av seg selv. Du må selvfølgelig være nøyaktig, litt kreativ og ha en haug med pågangsmot. Men alt det kommer av seg sjøl, bare du er interessert. Også må du vise at du har lyst!

Lite håndsinking i svennestykket

Nå er du akkurat ferdig med en viktig del av utdanningen din. Hva synes du om dagens utdanning, egentlig? Åh, jeg har ikke tid til å fortelle deg om alt det nå, men du får ringe Erna Solberg, svarer Bjerke. Jeg har jo aldri vært et skolelys, skole er ikke morsomt. Men jeg har alltid likt praktisk arbeid, og har kost meg i snekkerverkstedet helt siden jeg var liten. Det er for mye fokus på teori i skolen. Elevene må få smake på arbeidslivet mens de er i skolen.  Gjerne allerede i barneskolen, men i alle fall på videregående! Elevene må vite hva de går til.  Og lærerne i dag må oppdatere seg litt.  De må kjenne til hvordan hverdagen i snekkerbedriftene er i dag. Det blir for mye dilling i skolen. Hvis vi hadde produsert litt «ordentlige» ting, litt større ting, så hadde det vært mye mer interessant. Det blir for mye håndsink hele dagen lang. Jeg kjenner kun til en bedrift som driver med håndsinking i dag, og i svennestykket mitt var jeg ikke borti det. Skolene bør lære litt mer om hvilke maskiner som brukes i dag. CNC maskinene tar over mer og mer. Lærerne bør kunne litt om den biten også. Det hadde vært fint om de produserte litt nye ting, gjerne i samarbeid med bedriftene.

Hvor går veien videre nå da og hva skjer med døra?

Nå skal jeg være litt i Dalen og litt i Hakadal og jobbe et par år. Det neste blir vel mesterbrev. Det har jeg skikkelig lyst til!

Døra bli satt på lagring fram til jeg får meg mitt eget hus, der den kommer til og bli brukt som baderomsdør, forteller siste tilskudd til Bjerkes snekkerverksted.

Velkommen i bransjen Vebjørn, og lykke til. Vi trenger flere sånne som deg! Tenker bestefar er stolt nå. Ikke bare har han tre barn som jobber i bedriften. Nå jobber han også side om side med barnebarnet sitt.

Tekst og bilde: Kari Silsand Wilsgård, Norsk Trevare. kari@norsktrevare.no